Recension/tips , Hannah A

AROM recenserar och tipsar

— se hit för att få reda på vad vi tycker om barer, caféer och restauranger i Göteborg

Göteborg. Kära, kära Göteborg. Våren är här och för oss innebär det god mat och god dryck. Många ställen blir däremot fullproppade fort. Frågan är: är de värda det? Här listar och recenserar AROM:s redaktion några populära ställen i centrala Göteborg, med fokus på god mat, fika eller dryck.

Café Husaren

Haga Nygata 28

De kända stora kanelbullarna från Café Husaren.

Café Husaren lockar många turister, alla vill se de stora Hagabullarna. Att Café Husaren lyckas behålla den klassiskt goda kanelbullesmaken på sina extremt stora kanelbullar är imponerande, dessutom känns bullarna alltid nybakade och färska.

Café Husaren har enkelt lyckats bra med sitt fika. Utöver kanelbullarna finns det en mängd andra kakor som smakar lika gott. Det finns även massa alternativ för dig som är allergiker vilket är ett stort plus.

Däremot. När fikat är bra, kaffet är bra och personalen är trevlig är det lätt hänt att man missar den sista komponenten som behövs för en komplett caféupplevelse miljön. Inredning inne i caféet måste förbättras. Borden är små och står trångt och det är alltid svårt att hitta någonstans att sitta. Men, tänker man bort det sistnämnda finns det inget att klaga på. Fixas däremot inredning till så kommer Café Husaren få 5/5 i betyg av oss nästa gång. Men nu, blir det endast 4/5. Vi rekommenderar er alltså att besöka Café Husaren om ni är i krokarna. Trots mycket folk är fikat (och kanelbullarna) värt det!

Tavolo

Magasingatan 19

En pizza från Tavolo.
Margheritan är en av pizzorna du kan hitta på Tavolo.

Den italienska restaurangen Tavolo har varit öppen sen 2020. Råvarorna kommer från Italien och mitt i restaurangen finns det kända hästhuvudet i sten. Att det är svårt att få bord på¨ Tavolo är ett faktum vill du ha bord ska du boka i tid helt enkelt. Men är verkligen restaurangen så bra att den förtjänar den ”hypen” den får?

Miljön i restaurangen är otrolig. Med sitt höga tak och vackra detaljer märks det verkligen att restaurangen kämpat för att skapa en trivsam italiensk miljö. Mycket av deras inredning kommer dessutom med en historia. Om de stora dörrarna in till restaurangen skriver Tavolo till exempel: ”Ärligt stulna från Marcese di Torigianis gods på de Campoccia 88 i Florens” och deras vattenstation utanför toaletterna på övervåningen kommer från en bergsby utanför Bergamo, Italien.

En bild inne i Tavolos restaurang. Folk äter vid olika bor.
Den stora häststatyn som står mitt i restaurangen väger cirka 6800 kg.

Frågan är dock: är maten värd väntan? Svaret är: nja. Maten kompenseras av den underbara miljön. Restaurangens idé är att man ska dela på maten (däremot marknadsför de sig inte på det sättet). Maten kommer nämligen från olika kök och på det sättet kan de inte garantera att rätterna kommer samtidigt. Men maträtterna man ska dela på är tillräckligt stora och rejäla för att äta själv? Konceptet är förvirrande. Maten är god, absolut. Men du kan verkligen äta lika god italiensk mat på andra restauranger för bättre priser. Det som Tavolo har som funkar för dem är upplevelsen, miljön, servicen och (enligt oss) drinkarna. Drinkarna är unika och nya smakkombinationer presenteras, dessutom har de stort utbud av vin och bubbel till prisvärda priser.

Har du möjligt att besöka Tavolo, gör det! Det är absolut en trevlig restaurang. Men, lyckas du inte få bord så är det inte end of the world. Det finns många andra goda italienska ställen. Avslutningsvis, Tavolo får 3,5/5.

Adamo

Södra Vägen 3

En drink  på en bardisk.
Bubbels är en av Adamos drinkar.

Adamo är kända för sina speciella drinkar. Här hittar du oerhört goda och spännande cocktails med nya smakkombinationer. Barens konceptet är att låta drinkarna bli till en egen upplevelse och inte bara vara ett komplement till mat. Här är cocktails i fokus och inte maten, i stället för tvärtom. Dessutom är servicen riktigt bra.

Adamos bartenders är oerhört kunniga, och gillar du att lyssna på passionerade drinkälskare är detta stället för dig. Du kommer få en rejäl utläggning. Allt ifrån exakta ingredienser i drinken och hur idén skapades till varför smakerna kompletterar varandra. Men, det passar ju oss på AROM. Därför får Adamo 4,5/5 i betyg. Det sista som hade behövts för att Adamo skulle uppnå full pott är en lite större matmeny. Absolut, maten är inte i fokus här, men alla älskar att äta något gott när man dricker cocktails.

Da Matteo

Vallgatan 5 & Magasingatan 17A

Nära Grönsakstorget finns två av Da Matteos caféer. Vill du bara ha fika, satsa på den med ingång från Vallgatan. Vill du ha fika och mat så är det ingången vid Magasingatan som gäller. Så fort solen kommer fram är det proppfullt här, och det är förståeligt. Mellan caféerna har du ett stort torg med mängder av bord och solen lyser rakt på dig. Dessutom brukar även food trucks hålla till här, så är du hungrig och vill va ute är detta stället för dig. Lyckas du dessutom få bord längst den soltäckta väggen, så har du haft tur.

En bild över ett torg med människor i solen
Torget vid Da Matteo lockar många besökare så fort solen är framme.
En kopp kaffe
En cappuciono på Da Matteo

Utöver det underbara läget har Da Matteo gott fika, gott kaffe och goda fräscha luncher. Tar du dig upp på övervåningen på Da Matteo Magasingatan, kommer du till ett perfekt pluggställe med utsikten som syns på bilden. Här finns det inte mycket att klaga på. 5/5 får Da Matteo av AROM och förtjänar därmed hypen. Däremot kanske fler stolar och bord till uteserveringen skulle kunna införskaffas det ryktas ju om en varm sommar.