En guide till att välja rätt kaffe
Mörkrost eller mellanrost? Arabica eller Robusta? Att kunna navigera bland de hundratals kaffesorter som finns på butikshyllorna kan vara en svår uppgift. Här förklarar Emil Myrén hur man ska gå till väga för att hitta kaffet man gillar.
På din närmaste mataffär har du en hel del kaffesorter att välja mellan. Det finns många olika märken, som alla marknadsför olika saker. Utöver det ska man ska också välja mellan olika rostningsgrader — även om alla kanske inte riktigt vet vad de betyder.
– Det handlar mycket om ens egna preferenser, säger Emil Myrén som jobbar på Bergstrands kafferosteri.
Mörkrost
Bönorna är rostade under en längre tid på hög värme. Detta resulterar i en mörkare färg på bönorna och därmed kaffet. Smakerna i en mörkrost blir mer komplexa och i sin helhet blir kaffet mindre syrligt. På grund av den längre rostningsprocessen har mörkrostat kaffe mindre koffein i sig, jämfört med andra rostningsgrader.

Ljusrost
Rostningsprocessen för ljusrost är kortare än mörkrost och görs på en lägre temperatur. Smakerna blir därmed mer fruktiga och kaffet får en högre syra. När man rostar kaffet på detta sätt så finns flest av de ursprungliga aromerna kvar.
– När man ska börja leta efter det kaffet man gillar, skulle jag rekommendera att börja köpa kaffebönor som inte ingår i en blandning, säger Emil Myrén.
Det han menar är att istället för att köpa en färdig blandning av kaffebönor, kan det vara bra att först hitta vilka bönor det är man gillar. Så kan man sedan leta efter den bönan när man köper en färdig blandning.
Det finns i stora drag två olika kaffeträd, där den ena kallas för Arabica och den andra kallas för Robusta. Dessa två står för nästan all kaffeproduktion i hela världen.
– Arabica används mer i bryggkaffe, medan Robusta oftare används i blandningarna för espresso.
Arabica
Kaffebönan Arabica har en fin rund smak, som samtidigt är väldigt mild och len. Denna böna innehåller inte lika mycket koffein som Robusta men väger upp det med sin lättdruckna smak.

Robusta
Robusta har en bitter och stark smak. Jämfört med Arabica brukar det sägas att Robusta är den lite fulare varianten på kaffebönor — på grund av sin bittra smak. Den passar däremot väldigt bra i espresso eftersom den ger en fin crema, vilket man vill ha där.
Viktigt att tänka på är också att om man själv inte maler sitt eget kaffe, är det viktigt att köpa det malet så det passar din egna bryggmetod. När det gäller valet av kaffe handlar det mycket om att hitta sina preferenser precis som Emil Myrén nämnde. Det kan vara en lång process men i slutet kommer man att ha en fantastisk kopp kaffe.
Hannah Zemack