Såhär blir tång din bästa vän i köket
Har du blivit nyfiken på tång och vill veta mer kring hur du tillagar och plockar det? Här ger vi en ordentlig genomgång!
Linnea Sjögren älskar tång. Hon är tångdykerska, skrivit boken “Plocka tång & strandväxter” tillsammans med Karolina Martinsson samt tar med människor på saker som tångsafari och tångsnorkling. Innan hon startade företaget Catxalot för att kunna jobba med tång var hon bibliotekarie. Men det var inom tången som hon hittade glöden.
– Jag kan liksom inte upphöra att fascineras av tången, berättar Linnea Sjögren.
Idag håller hon föredrag på Backa Bibliotek i Göteborg. Ingen i publiken har plockat tång själv någon gång men det verkar som att någons nyfikenhet väcks. Linnea Sjögren förklarar hur olika tångarter kan tillagas och hur man går tillväga för att plocka dem i naturen. Själv äter hon mycket tång och plockar också åt en restaurang.
– Att plocka är avkopplande, meditativt. Det är som att jobba i en trädgård, man njuter av stillheten.


Olika tångarter
Pesto, kryddsmör och sallad. Det går att göra mycket med de olika tångarterna som växer vilt naturen. Ingen är farlig att äta i Sverige men vissa smakar trevligare än andra. Linnea Sjögren är expert på att plocka tång vilt och gör det mycket själv. I boken “Plocka tång & strandväxter” har hon skrivit utförligt om hur plockandet, tillagningen och ätandet av de olika arterna kan gå till. Hon berättar bland annat att all tång är spännande att torka och mala ned till kryddor. Många arter passar även att fermentera och röka. Smaker som ofta går ihop med all typ av tång är chili och syra. Här visas några tångarter och hur du kan använda dem i matlagningen.
Blåstång: Den här algen har små blåsor som gärna kan torkas för att bli goda umamisnacks. Bladen kan också kokas för att sedan användas i en sallad.
Knöltång: Likt blåstången har denna också blåsor. Det är de här som passar bäst att äta och är goda att pickla. Blåsorna passar också att göra kapris av, ha i grovsalt några veckor, skölj av och tillsätt äppelcidervinäger.
Sågtång: Kan kokas och användas i sallader. Denna art är även populär på spa. Hemma kan du lägga tången i badkaret och skrubba huden len och fin med ruskan.
Rörhinna: Trivs i hällkar. Denna grönalg lämpar sig att frysa in och kan sedan friteras under vintern, för att äta färsk tång även när den inte går att plocka. Du kan också göra rörhinnaolja, som smakar som skaldjur. God i kryddsmör eller röror.
Havssallat: Namnet kommer från att den ser ut som sallad. Smakar mycket skaldjur och kan stekas i smör såsom den är, men också användas till att exempelvis göra dolme.
Sudare: Finast att plocka under tidiga somrar. Kan finhackas och strö över en sallad eller macka, nästan som gräslök. Passar även att friteras.
Purpurtång: Så heter den röda algen i Sverige, men i Japan är den en av de arter som kallas för nori. Blir de ark som används för att bland annat göra sushi. God att ha som flingor på en ramensoppa exempelvis.
Fingertång: Denna art har en djup umamismak. Tången används som bas till Dashi, misosoppa samt andra såser och buljonger.
Karragenalg: Rödalgen kan genom att kokas ge geléartad substans som kan användas som vegetabiliskt gelatin.
Sockertång: En väldigt varierande tång, som passar till mycket. Kan användas som smulor i bröd, i pesto eller som chips, bland annat.
Steg för steg: Så plockar du själv

Blir du sugen på att själv gå ut och plocka tång? Det går jättebra! Här är några saker du behöver tänka på i såna fall.
Innan du kommer dit:
Det du behöver ta med dig för att plocka tång är: en sax för att klippa tången (bra att hålla fast i den med ett snöre runt handleden), nätpåse, cyklop om du ska under vattnet med huvudet och antingen en våtdräkt, baddräkt, torrdräkt eller vadarbyxor. Kylväska kan också vara bra att ha om det är varmt ute och du vill ha färsk tång.
På plats:
Grovrensa kan du göra direkt vid havet efter att du plockat tången. När du kommer hem kan det också vara en bra idé att skölja tång i kallt saltvatten (ungefär 2-3% salt). Sköljer man i sötvatten så blir tången bara en slemklump!